I.K. Inha maisematie Padasjoelle

ITE-taiteilija Enni Id

06.12.2021

Enni Id testamenttasi mökkinsä Padasjoen kunnalle. Nykyisin mökin omistaa Kellosalmi-Seitniemi-Virmaila -kyläyhdistys. Punainen mökki on pieni taiteilijan kotimuseo, joka on kesäisin auki sunnuntaina. Kuva Veikko Neuvonen 2021

Nykyisin kyläyhdistyksen omistuksessa oleva naivistitaiteilija Enni Idin (1904 - 1992) mökki oli Kellosalmentien varressa jo 1900-luvun alussa, kun mestarivalokuuvaja I. K. Inha kävi Padasjoella valokuvaamassa ja purjehtimassa. Tosin Enni asui tuolloin lapsuudenkodissaan Taululla. Enni oli aikuistuttuaan jonkin aikaa helsinkiläinen, mutta palasi Padasjoelle 1930-luvulla, ja asettui miehensä Kaarlo Hiekkarinteen kanssa asumaan Seitniemelle Edvard Idin naapuriin. K. Hiekkarinne kuoli talvella 1936. Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1938 Enni avioitui naapurinsa muurari Edvard Idin kanssa. Nyt Idin punainen mökki on museona ja kiinnostava käyntikohde osoitteessa Kellosalmentie 579. Mökki itsessään on moni-ilmeinen taideteos, seiniä, lattioita ja huonekaluja myöten taiteilijan maalammilla kuvilla koristeltu.

Enni koristeli mökkinsä sisäseinät, lattiat ja huonekalut kuvillaan. Kuva Veikko Neuvonen 2016

Olen ensimmäisen kerran käynyt tapaamassa Enni Idiä syksyllä 1973. Teimme kulttuuritoimittaja ystäväni ja vaimojemme kanssa tutustumisretken Idin taiteeseen Helsingistä käsin. Pari tuntia kuuntelimme Ennin tarinoita, katselimme perusteellisesti kuvin koristeltua mökkiä ja naivistitaiteilijan maalaamia tauluja. Enni keitti meille kahvit ja tarjosi pahaa sahtia, jonka yritin salaa juottaa kukkasille. Enni kertoi meille kuvien tekemisestä, vähän elämästäänkin, kerrontaa härskeillä sutkauksilla maustaen. Ostimme muutaman Ennin kovalevyn palaselle huonekalujen ja sisätilojen maalaamisen käytetyillä maaleilla maalaaman kuvan, Ennin asettamalla perin huokealla hinnalla.

Erikoisin tuolla käynnillä Idiltä ostamani kookas maalaus esittää joutsenia ja lokkia. Kysyin Enniltä, josko hän on maalannut lintukuvia. "Kyllä olen tehnyt taulun ainakin jousenista, mutta senkin entinen ukkoni on naulannut eteisen seinän tiivisteeksi." - Menin Ennin kanssa eteiseen, jossa hän raotteli nurkista seinään nurinpäin naulattuja kovalevyn palasia, joilla kaikilla oli Ennin maalamia kuvia. Joutsenkuva löytyi, se irrotettiin seinästä ja ostin sen. Tauluksi sen kehystytin Kalevi Heinäsellä, jolla oli taidekehystämö Helsingin Kalliossa. Heinänen kehitti ja teki Idin tauluihin omaperäisiä, veistämällä koristeltuja kehyksiä.

Neljää joutsenta ja niiden yläpuolella lekuttelevaa lokkia esittävä taulu oli esillä Padasjoella Galleria Pikantissa syksyllä 2017 Pirjo Rinteen kuratoimassa Enni Idin taidetta esittelevässä näyttelyssä.  Kuva Veikko Neuvonen

Vierailumme päätteeksi Enni koetti innokkaasti myydä minulle venettään. Venettä piti lähteä hänen kanssaan katsomaan pihalle. Myyjä oli varma veneen olevan minulle mainio ostos, mutta en kuitenkaan ostanut puista soutupaattia.

Kalevi Heinänen perusti Helsingin Töölöön Galleria Taidepisteen, jossa hän järjesti Enni Idin taidetta esittlevän ensimmäsen yksityisnäyttelyn (1. 8. - 31.8.1975). Tuossa näyttelyssä Heinäsellä oli myös muutama Ennin maalaama pirunkuva, mutta ne olivat verhon takana ja niitä Heinänen esitteli vain osalle näyttelyssä kävijöistä.

Pirut ja enkelit olivat myös Enni Idin kuvien aiheina. Kuva Veikko Neuvonen

Viimeiset elinvuotensa Enni Id asui Padasjoen vanhainkodissa, mutta maalasi edelleen kuvia sielläkin. Suomalaisista naivistitaiteilijoista osa on kouluttautunut ja saanut taideopetusta, mutta Enni on luonut taiteensa ja maalaustekniikkansa itse (ITE - itse tehty elämä), ilman ulkopuolisten opetusta.

Kyläyhdistyksen kustantama ja Marja-Terttu Kivirinnan asiantuntemuksella tekstittämä kirja Enni Idistä ja hänen taiteestaan on runsaasti kuvitettu. Kirja antaa laajasti tietoa tekstillä ja kuvilla katsottavaa Enni Idin tavasta maalata kuvia. (Marja-Terru Kivirinta. Enni Id: Kun maalaan ajattelen 2018)

Enni Id on maalannut valtavan määrän kuvia kissoista ja kukista. Näillä aiheilla hän koristeli mökkiään, mutta myös häneltä saattoi tilata kuvakoristelun koriin tai johonkin muuhun esineeseen. Kuva Veikko Neuvonen

© 2021 Veikko Neuvonen. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita